dilluns, 6 de febrer del 2017

Dia internacional d'Internet Segura: papa, mama, vull un mòbil

Cada principi de febrer, des de l'any 2003 , es celebra a més de 100 països de tot el món el Dia de la internet segura. Aquesta data serà el dia 7 de febrer. Presenta com a objectiu un ús conscient de "la xarxa", sobretot entre el món dels més joves.

Cada any es vol destacar un "lema" o aspecte en el que aprofundir. Enguany es presenta el lema: Sigues el canvi: per una internet millor.

A banda dels actes i propostes didàctiques pròpies del Departament d'Ensenyament, hem volgut aportar des de l'escola, si més no, una lectura reflexiva, trobada a la xarxa, que pot aportar un granet de sorra més, als pares, sobre el tema. Amb una relació directa, o no, però sobre la que, com a progenitors, més aviat d'hora que tard, sorgirà el tema en converses familiars: "papa, mama, vull un mòbil ".

Alguns punts que venen a continuació podran ser millors, altres pitjors o d'altres fins i tot, no necessaris en la praxis familiar. Diferents mirades, des de diferents punts de vista, de vegades són necessàries para conformar un punt de posada en escena. És, necessàriament, un punt de vista propi, però singular.

Janell Burley Hofmann és una mare americana amb cinc fills. Ella és escriptora, amb blog propi i condueix un moviment , a través de llibres i xerrades en els coneguts móns dels TED, per un ús responsable de les tecnologies a la família ( noteu que ja no fem servir el terme "noves" tecnologies). Igualment és col·laboradora en el conegut blog de continguts The huffington post, amb diferents temàtiques en funció del país que es consulta.

Als seus articles i xerrades, Janell exposa reflexions de mètodes educatius que aplica a casa seva. L'any 2014, quan el seu fill Gregory, de llavors 13 anys, portava temps demanant un mòbil, aquesta, com penseu ( i tard o d'hora també a vosaltres, pares, us tocarà decidir ), li va regalar per nadal, perquè efectivament se'l mereixia. Aquestes són les 18 normes, redactades per Janell, la mare, que va haver de signar Gregory a canvi del seu regal de reis.

1.- És el meu telèfon. Jo l'he comprat, jo l'he pagat, jo te'l presto. A que sóc genial ?

2.- Sempre sabré la contrasenya del telèfon.

3.- Si algú truca, agafa'l, digues "hola", sigues educat. Agafa sempre, sempre, la trucada de la teva mare o del teu pare.

4.- Em donaràs el telèfon cada dia, al teu pare o mare, al matí de cada dia de col·legi, i a la nit durant els caps de setmana. Estarà apagat tota la nit i el tornaràs a engegar pel matí. Amb això respectaràs a les altres famílies com ens agrada que ens respectin a nosaltres.

5.- No et portaràs el mòbil a l'escola. Parla amb la gent i amb els teus amics en persona. Els dies de mitja jornada, les excursions i les activitats extraescolars seran considerats particularment ( no a tots els paisos es fan els mateixos horaris escolars que a Catalunya ).

6.- Si el telèfon es cau, es fa malbé o li dones un cop i deixa de funcionar, tú ets el responsable. Per tant, assumiràs el preu de la substitució o la reparació. Per a això, estalvia diners dels teus aniversaris o fes altres tasques ( talla la gespa, neteja el cotxe, fes de cangur...). Si el mòbil es trenca, cal que estiguis preparat econòmicament.

7.- No facis servir el telèfon mòbil per a dir mentides, fer tonteries o enganyar a ningú. No et posis al mig de converses que poden fer mal a una tercera persona, sigues un bon amic.

8.- No lliuris missatges, correus electrònics i diguis res pel telèfon que no diries en persona.

9.- No lliuris missatges, correus electrònics i diguis res pel telèfon que no diries en veu alta i en presència dels teus pares. Para molta atenció i si cal, no ho diguis i calla.

10.- Busca a la xarxa informació que compartiries obertament amb mí. Si tens dubtes sobre algun lloc que consultes, pregunta preferiblement al teu pare o la teva mare.

11.- Apaga'l o deixa'l en silenci en llocs públics. Especialment a restaurants, cines o mentre parles amb algú. Tú no ets un maleducat, no deixis que el mòbil canviï això.

12.- No lliuris ni rebis imatges íntimes teves ni d'altres persones. No et riguis. Algun dia tindràs la temptació de fer-ho, a pesar de la teva intel·ligència. És arriscat i pot posar en perill la teva vida d'adolescent, jove i adult, mai és una bona idea. El ciberespai és més poderós que tú, i és difícil que , un cop una informació estigui a la xarxa, desaparegui, fins i tot una reputació dolenta.

13.- No facis milers de fotos i vídeos. No hi ha necessitat de documentar-ho tot . Viu les teves experiències, i quedaran emmagatzemades a la teva memòria per a tota la vida.

14.- De tant en tant, convé deixar el mòbil a casa. I no t'empenedeixis de fer-ho. No és un ésser viu, ni una extensió del teu cos. Aprèn a viure sense ell. Has de vèncer la por a perdre't alguna cosa que està passant i a estar sempre connectat.

15.- Baixa música que sigui nova o clàssica o diferent de la que milions de nois com tu escolten, que és sempre la mateixa. La teva generació disposa d'un accés a la música més gran que cap altre de la història. Aprofita aquest recurs per a fer més grans els teus horitzons.

16.- De tant en tant pots jugar a jocs de paraules, trencaclosques o passatemps.

17.- Cal tenir els ulls oberts. Observa el món que t'envolta. Mira per la finestra, escolta els moixons. Ves a donar un tomb. Pregunta't si sempre cal buscar a google.

18. Posaràs la pota. Et trauré el telèfon. Ens seurem i parlarem sobre el tema . I tornarem a començar. Tú i jo sempre estem aprenent, som un equip, estem junts en això.

Un any després, al 2015, Janell va escriure un nou article a The Huffingon Post, reconeixent que el contracte funcionava, però no sense dificultat. Com ella mateixa afirma " Tots tractem de mantenir els ulls oberts. Veure com el món passa al nostre voltant. Les nostres normes tecnològiques no només s'apliquen als mòbils, també a la vida".

" La tecnologia és una bonica eina, emocionant, del nostre món. Deixa que sigui divertit, que sigui una eina social, creativa i expansiva. Gregory sap que mai podrà substituir la lectura d'un lllibre o un cafè amb un amic o una passejada, però ambdues coses poden fer-se a la vegada ".

El 23 de gener del 2016 Janell publicava al seu blog el contracte d'Ella, la seva tercera filla, ja amb 11 anys. Les normes del contracte que signava les va resumir en només 8, però la vuitena seguia conservant l'aire del tot el que s'apuntava abans: Abraça a la teva mare, tots els dies !



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada