Durant el primer trimestre del curs escolar 23-24 hem portat a terme el taller ULAE . Hem participat un equip impulsor de mestres del claustre, per fer taca d'oli entre tots els cicles.
Els Usos Lingüístics en l'Àmbit Educatiu ens preocupa i a la vegada l'ús del català com a llengua d’aprenentatge i vehicular dels sistema educatiu català ha retrocedit en els últims anys en molts centres educatius de Catalunya. Així ho evidencien les dades de l’Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l’alumnat de 4t d’ESO de Catalunya (2006-2013-2021), que assenyalen una davallada preocupant en l’ús del català com a llengua de relació dins i fora de les aules.
Hem realitzat així un taller de sensibilització que té com a objectiu proporcionar eines per millorar la gestió de la diversitat lingüística en els centres educatius i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català a l’escola com un valor d’enriquiment compartit.
Hem generat en el centre, a través de les sessions, una dinàmica de reflexió continuada. Al seu torn, aquesta reflexió es materialitzarà en l’establiment d’uns primers objectius de millora i d’actuacions per a assolir-los, per tal que el centre consensuï i apliqui estratègies organitzatives i metodològiques, encaminades a dues fites:
a) Permetre que tot l’alumnat assoleixi una sòlida competència comunicativa en català, castellà i almenys en una llengua estrangera.
b) Garantir que la llengua catalana sigui l’eix vertebrador d’una escola diversa i plurilingüe.
Així mateix, caldrà que les decisions que es desprenen es revisin, es repensin i es readaptin regularment tot adaptant-les a un context educatiu que es troba en permanent procés de transformació.
Els objectius del taller han estat:
- Reflexionar sobre l’ús del català als centres educatius, i al seu entorn, com a llengua de cohesió social.
- Compartir la metodologia de l’ensenyament i aprenentatge del català.
- Reflexionar sobre la conveniència d’aplicar metodologies de tractament integrat de llengua i continguts als àmbits curriculars no lingüístics, per proporcionar espais d’ús del català i per garantir l’aprenentatge del llenguatge acadèmic de les diferents àrees i matèries.
- Posar les bases per incorporar en el centre els primers acords derivats de la reflexió que generi aquest taller.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada